torstai 29. lokakuuta 2009

Ideoiden vaihtoa

Elen järjestin TYK:n, Rellun ja Kalevan lukion kieltenopettajien tapaamisen, jonka aiheena oli tietenkin verkko opetuksessa. Osallistujia oli 15 ja olin hyvin tyytyväinen tilaisuuteen. Nämä oppiainekohtaiset tapaamiset tuntuvat toimivan, jo senkin vuoksi että ihmiset innostuvat mahdollisuudesta vaihtaa ajatuksia juuri oman aineen kollegojen kesken. Tilaisuudessa Rellun englannin opettaja Päivi Pennan esitteli konkreettisia tapoja hyödyntää Moodlea kieltenopetuksessa. Päivillä olikin mahtava ja vaikuttava kokoelma kurssipohjia Moodlessa ja roppakaupalla ideoita niin ryhmänohjauksen, materiaalin jakamisen, kurssien hallinnoinnin kuin tehvävienkin suhteen. Sain itsekin ideoita Moodlen monipuolisempaan hyödyntämiseen ja Päivin maanläheinen ja käytännön koulumaailmassa pitäytyvä tyyli sai toivottavasti paikalla olijat rohkaistumaan Moodlen kokeiluun. Itse kerroin blogien ja wikien mahdollisuuksista opetuksessa ja muutama opettaja oli hyvin kiinnostunut kokeilemaan esimerkiksi pareittan tehtävän referaatin kirjoittamista wikissa.

Kun syksy etenee, kollegavalmennuksen tahti tiivistyy. Kalevan lukiossa on ollut valitettavan hiljaista, mutta TYK:ssa ja Rellussa on ollut joka viikko ainakin pari henkilökohtaista ohjaustapaamista. Viime aikojen ohjaukset ovat keskittyneet aivan kädestä pitäen Moodlen peruskäytön harjoitteluun. Ohjattavat ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä tähän työskentelymuotoon - suuren joukon koulutuksessa henkilökohtaista apua ei välttämättä saa ja nyt pääsemme suoraan käsiksi juuri niihin ongelmiin, joita opettajalla on.

tiistai 6. lokakuuta 2009

Innostusta

Nyt kollegavalmennus on ilokseni päässyt vauhtiin kaikissa kolmessa koulussa. Olin tänään Rellussa pitämässä workshoppia Moodlen perusteista ja osanottoa oli innokasta. Innostus tarttui minuunkin ja sai taas vakuuttuneeksi kollegavalmennuksen mielekkyydestä. Tarkastelimme muutaman tunnin ajan Moodlen käyttötapoja lähiopetuksessa, eri tehtävätyyppejä sekä ihan konkreettista teknistä toimintaa. Opettajilla oli hyvin erilaisia tarpeita ja suunnitelmia Moodlen käyttöön: pari aikoo hyödyntää sitä ryhmänohjauksessa, toisilla on virtuaalisen materiaalipankin tarve ja muutama suunnittelee pieniä verkkotehtäväkokonaisuuksia lähikursseilleen. Sovin ainakin kolme henkilökohtaista ohjaustapaamista tämänpäiväisen ryhmäohjauksen pohjalta. Tämä tuntuukin olevan luonteva tapa edetä ohjauksessa: ensin ryhmässä perusteita, ideoita ja suuria linjoja, sitten henkilökohtaisesti "kädestä pitäen" ohjausta ja jokaisen opettajan henkilö- ja oppiainekohtaisten tarpeiden huomioimista.

Innostusta lisäsi myös kun kuulin, kuinka pitkälle vietyä ja avointa yhteistyötä Rellun äidinkielenopettajat jo tekevät Moodlen avulla: materiaalien jakamista opettajalta opettajalle, yhteisiä kurssisuunnitelmia ja tehtäväideoita. Tuollaisen avoimen ja yhteisöllisen työskentelykulttuurin edistämiseen verkko sopii mainiosti, mutta sitä hyödynnetään vielä harmittavan vähän.

Tämä päivä on ollut varsinaista tvt-ideointia: aamulla kokoonnuimme koulumme tvt-strategian kehittämispalaveriin, jossa keskustelimme jälleen yhteisöllisten (verkko)opiskelutapojen kehittämisestä, luontevasta ja hienovaraisesta tavasta innostaa opettajia verkon käyttöön sekä verkko-opetuksen herättämistä intohimoista (puolesta ja vastaan).

Tällaisten päivien jälkeen olen enemmän kuin tyytyväinen, että lähdin tähän projektiin. On hienoa kokea antaneensa ideoita ja neuvoja muille, mutta yhtä paljon koen oppineeni itsekin.